U Travniku održan seminar pod nazivom “Snaga porodice”

18 Novembar 2021

U četvrtak, 18.11.2021. godine, u prostorijama Omladinskog kluba u Islamskom centru na Kalibunaru u Travniku održan je seminar pod nazivom “Snaga porodice”, a u organizaciji Savjetovališta za brak i porodicu Muftijstva travničkog.

Navedeni seminar je stručnog karaktera i bio  je namijenjen za glavne imame i koordinatorice za brak i porodicu sa područja Muftijstva travničkog, a pored njih prisustvovao je i određen broj imama. Seminar je, kako je u jednom od izlaganja i rečeno, preteča seminaru koji će se održati naredne godine širem auditoriju.

Pozdravne riječi za prisutne učesnike seminara uputila je profesorica Lejla Bešo-Haskić – koordinatorica odjela za brak i porodicu Muftijstva travničkog i moderatorica ovog seminara. Ona je prisutne upoznala sa sadržajem seminara, ali i sa djelovanjem Odjela za brak i porodicu ovog Muftijstva.

Nakon njenog uvodnog izlaganja veoma sadržajna i korisna predavanja održale su današnji izlagači. Na temu “Razvoj i perspektiva projekta Savjetovališta za brak i porodica” govorila je dr. Safija Malkić - šefica Odjela za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice u BiH. U svome izlaganju dr. Malkić naglasila je kako je projekat Savjetovališta projekat Rijaseta IZ u BiH i da on kao takav u svojoj perspektivi nudi pružanje pomoći onima kojima je to potrebno, te za svoj cilj ima promociju šerijatskog braka. Sa druge strane, ovaj projekat je podrška svim imamima u njihovom radu, jer su imami prepoznati od svojih džematlija kao osobe kojima se oni mogu obratiti sa svim svojim problemima.

Poslije izlaganja dr. Safije Malkić, učesnicima seminara obratila se i Dženana Kulugija, psiholog-psihoterapeut. Ona je govorila na temu: ”Potreba za savjetovalištem kroz institucije IZ-e”. U veoma sadržajnom izlaganju psihologinja Kulugija osvrnula se na historijat savjetovanja i ljudskoj potrebi za istim. Oni od kojih se traži savjet jesu oni koji poštuju načelo diskrecije, koji su kompetentni i imaju razvijenu altruističku narav. U fokosu njenog izlaganja istaknuti su imami kao osobe kojima se njihove džematlije obraćaju u svim svojim “kriznim” situacijama. Istaknula je i podatak da od ukupnog broja stanovnika u BiH njih 400.000 ima određenu vrstu trauma. Na kraju je naglasila važnost ljudske riječi i razgovora u procesu pomoći ljudima.

Posljednje stručno izlaganje u okviru ovog seminara, a na temu “Uloga i proces medijacije kroz praksu Pozitivnog prava FBiH” imala je advokatica Vildana Mutevelić.

U pauzama između izlaganja učesnici su učestvovali u plodonosnoj disksusiju kroz pitanje i odgovore, nakon čega su izvedeni određeni zaključci i smjernice. Obraćanjem Muftije travničkog dr. Ahmed-ef. Adilovića završen je službeni dio seminara, nakon kojeg je upriličen ručak za učesnike.

Čitano 306 puta