Centralni mevludski program za žene u povodu mubarek noći Lejletu-l-kadra u Travniku

27 April 2022

U srijedu, 27. aprila 2022 godine, nakon teravih-namaza u Šarenoj džamiji održan je centralni mevludski program za žene na području Muftijstva travničkog.

Mevludski program izvele su članice hora džemata Šarene džamije uz vodstvo muallime Hamide Maglić i koordinatorice Odjela za brak i porodicu MIZ Travnik, Hajrije Bojčić.

Među velikim brojem džematlijki koje su prisustvovale programu, bile su i koordinatorice odjela za brak i porodicu medžlisa Muftijtva travničkog kao i gošće sa područja MIZ Zenica. Gost predavač na ovom programu bila je dr. Safija Malkić, rukovodilac Odjela za brak i porodicu Rijaseta IZ-e.

Dr. Malkić u svom obraćanju džematlijkama naglasila je važnost i vrijednost noći Kadra u kojoj je počelo objavljivanje Kur'ana kojeg je Allah, dž.š., poslao ljudima kao Knjigu Upute i pravog puta. Ukazala je takođe i na očuvanje i promociju moralnih vrijednosti muslimana i muslimanke, kako u javnom tako i u privatnom životu. "Činjenje dobrih djela i ostavljanje loših te kajanje za iste, vodi ka ljubavi Uzvišenog Allaha, dž.š.. Noć Kadra trebamo iskoristiti za iskreno pokajanje Gospodaru svjetova i moliti ga da nam oprosti, jer Allah, dž.š., voli one koji se mnogo kaju i ustrajni su u činjenju dobrih djela." – kazala je dr. Malkić.

U ime domaćina večerašnje manifestacije, Muftijstva travničkog i MIZ Travnik, prisutnima se obratila i dobrodošlicu zaželila prof. Lejla Bešo-Haskić.

Također, prije iftara i teravih-namaza dr. Malkić je u pratnji predstavnice Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e, Amele Brdar te prof. Lejle Bešo-Haskić posjetila Ginekološko-akušerski odjel pri JU Bolnica Travnik gdje je porodiljama, kojih je bilo ukupno deset, uručila prigodne poklone. A nakon posjete bolnici, upriličena je i posjeta dvjema porodicama demobilisanih boraca kojima su uručeni paketi jednokratne pomoći koje je obezbjedio Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH.

Čitano 609 puta