Predstavnici Islamske zajednice na centralnom programu manifestacije prisjećanja na stradanje Bošnjaka s područja Travnika

04 Juni 2021

U petak, 04. juna 2021. godine u Velikoj Bukovici – džemat Krpeljići održana je centralni program manifestacije prisjećanja na stradanje Bošnjaka s područja općine Travnik u obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. Programu su ispred Islamske zajednice prisustvovali muftija travnički dr.  Ahmed-ef. Adilović, glavni imam MIZ Travnik dr. Salih-ef. Indžić i direktor EIP medrese mr. Dževdet Šošić.

 

Kako je tom prilikom istaknuto, travničke brigade Armije RBiH dale su nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju BiH. U tom periodu 529 pripadnika Armije RBiH i 49 civila sa područja općine Travnik izgubilo je živote, dok se 602 pripadnika ARBiH nalazi na evidenciji ratnih vojnih invalida.

 

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Munir Karić kazao je da su ovakve manifestacije jedan od načina na koji se od zaborava čuvaju sinovi BiH, te odaje počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH, kao i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata.

 

Udruženja u saradnji sa Općinom Travnik, Medžlisom Islamske zajednice Travnik, travničkim mjesnim zajednicama i javnim ustanovama, ove godine organizirali su prateće sadržaje manifestacije u skladu sa epidemiloškim preporukama uz poštivanje propisanih COVID-19 mjera.

 

U okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije klanjan je džuma-namaz  u mesdžidu Velika Bukovica koji je predvodio glavni imam MIZ Travnik dr. Salih-ef. Indžić, proučena je hatma-dova, te kao i svih prethodnih godina položeno cvijeće na spomen-obilježju pored mesdžida.

 

Održan je i historijski čas, a prisutnima se pored predstavnika iz javnog i političkog života Općine Travnik obratio i muftija dr. Ahmed-ef. Adilović.

Čitano 157 puta