nedjelja, 20 Juni 2021 - Muftijstvo travničko

U subotu 19. juna 2021. godine u prostorijama u maloj sali Centra za kulturu, sport i informisanje u Donjem Vakufu u okviru manifestacije "511. Dani Ajvatovice"  održana je i  izložba slika Bosanska razglednica, autora Eldina Hamzakadića.

Muftijstvo Travničko i Šahovski klub ''Travnik'' su u sklopu manifestacije 511. Dani Ajvatovice, organizirali šahovski turnir Ajvatovica 2021. Na turniru je učešće uzelo 59 igrača iz 16 bosanskohercegovačkih gradova: Travnika, Sarajeva, Velike Kladuše, Bužima, Banja Luke, Zavidovića, Novog Travnika, Doboja, Viteza, Kiseljaka, Busovače, Pazarića, Tešnja, Breze, Fojnice i Zenice.Naročitu čast svojim učešćem je učinio prvi bosanskohercegovački velemajstor Milan Vukić.

Turnir je proglasio otvorenim sekretar travničkog muftijstva Rešad ef-Lendo, koji je učesnike poselamio i pozdravio ispred organizatora, te ih upoznao sa tradicijom manifestacije "Dani Ajvatovice" i ostalim aktivnostima koje su u sklopu nje ove godine planirane. Povlačenjem prvog poteza sa velemajstorom Vukićem, turnir je i zvanično bio otvoren.

Nakon 7 kola uzbudljive borbe prvo mjesto pripalo je Međunarodnom majstoru iz Zenice Goranu Trkulji sa 6,0 poena iz 7 partija. Iza njega, na diobi 2-5 mjesta završili su Boris Perišić iz Banja Luke, Faris Čunjalo iz Zenice, FIDE majstor Muris Konjičanin iz Sarajeva i Sreten Jevtić iz Doboja.

Spisak nagrađenih zatvaraju Halim Hutinović iz Zavidovića, Samir Bajrić iz Zenice i Leon Bojo iz Kiseljaka, koji su osvojili po 5,0 poena.

Najupješniji domaći šahist bio je Almir Kukić sa osvojena 4,0 poena.

Turnir je sudio internacionalni sudija Mirza Miralem, dok je direktor takmičenja bio Dženan Dautović.

U nedjelju ujutro, 20. juna 2021. godine, na platou Ajvatovice je klanjan sabah-namaz.

19.06.2021. godine u Šarenoj džamiji u Travniku organiziran je vjerski program pod nazivom „Kur'anom mi kazuj“ koji se realizovan u okviru programskih sadržaja "511. Dana Ajvatovice". Program je rezultat uzajamne saradnje Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZBiH, Elči Ibrahim-pašine medrese i Muftijstva travničkog.

U subotu 19. juna u bezistana Šarene džamije predstavljena je izložba rukotvorina članica Odjela za brak i porodicu pri Medžlisu IZ Donji Vakuf pod nazivom "Budi kreativna, pokaži šta znaš".

Stranica 1 od 2