U srijedu 20. oktobra 2021. godine održana je redovna sjednica Muftijstva travničkog kojom je predsjedavao Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

Prema Planu obilježavanja Mevluda – rođenja Muhammeda, a.s., u Vojnom muftijstvu, jučer je u kasarni ''7. muslimanske brigade'' realizovan Centralni mevludski program. U prisustvu Vojnog muftije, Hadis-ef. Pašalića, i Načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, general pukovnika, Senada Mašovića, ovoj svečanosti prisustvovali su ugledni predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na čelu sa Travničkim muftijom, dr. Ahmedom Adilovićem, te nosioci najviših dužnosti u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

U ponedjeljak, 18. 10. 2021. godine u organizaciji Uprave za vjerske poslove IZ u BiH, Muftijstva travničkog i Medžlisa IZ Travnik, u džematu Mosor nakon akšam namaza organiziran je mevludski program: „Mevlud-milost svjetovima – radost ljudima“.

Svjedoci smo u posljednje vrijeme sve više pojedinačnih, ali i koordiniranih napada, klevete i laži na krovnu Instituciju muslimana u Bosni i Hercegovini, Islamsku zajednicu, i njene autoritete. Polazeći od kur’anskog ajeta u kojem Allah, dž.š., kaže: “O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete.” (El-Hudžurat, 6.) i uzimajući u obzir brzinu prenošenja i prihvatanja, kao i dostupnost informacija koje mogu biti istina ili laž, pozivamo vjernike da čuvaju svoju čast i čast drugih muslimana, posebno čast naših predvodnika, i dignitet naših institucija.

Centralna mevludska manifestacija u povodu 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Muhammeda, a. s., za područje Muftiluka zeničkog održana je u ponedjeljak 18. oktobra 2021. godine, poslije podne-namaza, u Ferhad-begovoj (Čaršijskoj) džamiji u Tešnju.

U nedjelju, 17. oktobra 2021. godine u Sulejmaniji (Šarenoj) džamiji održan je tradicionalni mevludski program i predavanje u okviru manifestacije “Dani Resulullaha, s.a.v.s.”, a povodom 12. Rebiu-l-evvela, dana rođenja Muahmmeda a.s.

Stranica 1 od 224