Učenici petih razreda OŠ „Gornji Vakuf“ posjetili grad Mostar

11 Februar 2014

Prva od tri planirane ekskurzije, koje je u svom projektu pod nazivom „Prođoh Bosnom kroz gradove" za ovu školsku godinu planirao i osmislio nastavnik vjeronauke u OŠ „Gornji Vakuf", Saudin Cokoja, odrađena je u subotu, 06.03. 2010. godine.

 

Cilj ove, kao i ostale dvije ekskurzije, jeste da učenici u sklopu određenih nastavnih lekcija iz predmeta Islamska vjeronauka za peti razred, a koje govore o razumijevanju drugih vjera, posjete vjerske, kulturne i historijske objekte u tri grada Federacije BiH.

Za prvu ekskurziju nastvanik Saudin Cokoja je izabrao grad Mostar zbog svojih specifičnosti kao što su multietničnost i vjerski objekti koji već stolječima svjedoće o tome da je vjera ta koja je uvjek ljude u ovom a i u ostalim gradovima održavala u životu.

Dakle ovom ekskurzijom osim što su posječene Karđoz begova medresa i Karađoz begova džamija, takođe su posječeni Franjavečaki samostan i župa sv. Ivana Evandželiste, a sve sa ciljem međuvjerskog razumijevanja te prakitčnog dokazivanja da u vjeri nema mjesta mržnji, nasilju i netoleranciji, pogotovo kada su u pitanju odnosi između vjera.

Uz suglasnost i odobrenje direktora OŠ „Gonji Vakuf", gosp. Dževada Isakovića, 40. učenika petih razreda krenuli su prema Mostaru.

U Mostar smo stigli oko 10 i 30 i prvo smo posjetili Karađoz begovu medresu gdje nas je dočekao i srdačno primio direktor ove vjersko obrazovne institucije, prof. Šefko Tinjak i nekoliko učenika medresa. Učenici su se smjestili u jednu od učionica gdje ih je poselamio direktor medrese te im se obratio upoznavši ih sa kratkom historijom grada Mostara, zatim kratkim histroijatom same medrese i nezaobilaznog Starog mosta.

Nakon toga učenici su obišli medrsu, a pogotovo im je bio zanimljiv vanjski dio gdje smo se ispred medrese uslikali sa direktorom Tinjakom za jednu lijepu uspomenu sa nadom da će možda neko baš od ovih učenika biti ako Bog da polaznik ove medrese.

Pošto smo več bili najavljeni da u 12 sati posjetimo župu sv. Ivana Apostola i Evanđeliste, odmah nakon posjete i obilaska medrese, uputili smo se pješke prema župi a tokom samog puta vidjeli smo još neke značajne objekte. U župi nas je dočekao glavni župnik don Krešo Puljić, a kasnije nam se je pridružio i njegov kolega Drago Ćurković. Dok smo išli prema župnoj prostoriji, župnik je izrazio veliko zadovljstvo što je neko uradio ovakav korak kako bi se razbile barijere nepoznavanja drugog i drugačijeg. Na stolovima su nas čekali sokovi i keksi. Župnik je pozdravio djecu te ih upoznao sa stanjem obrazovanja u gradu Mostaru, naglašivši broj osnovnih, srednjih škola i dva univerziteta te sveukupni broj učenika i studenata koji se obrazuju, želeči time reči da je obrazovanje veoma bitno. Dalje župnik je govorio djeci, da niti u jednoj vjeri nema mjesta mržnji, odbojnosti i vrijeđanju. Svaki čovjek trudi se približiti Bogu sa dobrim djelima a da otkloni od sebe loša, istakao je župnik. Nakon toga nas je upoznao sa aktivnostima koje njihova župa sprovodi, a između ostalog oni u župi imaju udruženje maladih „BIOS", zatim udruženje djece „DUGA" te udruženje za bračne parove, gdje se sva navedena udruženja druže kroz razne aktivnosti i sekcije. Takođe nastavnik vjeronauke Saudin Cokoja je istakao važnost istnskog vjerskog odgoja kod djece, odnosno kod novih generacije koje dolaze te posvetiti posebnu pažnju omladini kako ne bi zadovoljstvo svoga života tražila na pogrešnoj strani.

Na samom kraju ovog susreta, župnik je djecu posavjetovao da se obrazuju i da paze na odgoj te da slušaju svoje odgajatelje.

Nakon što smo se oprostili od naših domačina koji su nam se još jednom zahvalili na ovoj zaista posebnoj posjeti, uputili smo se ka Franjevačkom samostanu sv Pavla i sv. Petra.

Tamo nas je dočekao prijatni mladič Mario, koji nas je ukratko upoznao sa samostanom i njegovim historijatom.

Poslije obilaska samostana, vratili smo se na Stari most gdje su djeca upoznata sa historijom ovog mosta te njegovim graditeljima. Zatim smo se uputili prema Karđoz begovoj džamiji i staroj Karađoz begovoj medresi. Tu je učenicima održan kratki čas historije, a pošto se džamija renovira, nažalost nismo mogli uči čak ni u dvorište džamije.

Priznajemo, bili smo umorni ali i gladni, ali sve je to nadoknađeno uz ćevape i sendviće, a nakon ručka uputili smo ponovo prema Starom mostu, kako bi svako kupio sebi ili roditeljima kakav suvenir kao uspomenu na ovu ekskurziju.

Iz Mostara smo krenuli u 16 sati a u povratku je bilo pravo veselo. Uz umijeće na gitari koje je pokazao naš pedagog Emir Sinan, tokom haman čitavog puta pjevale su se ilahije i sevdalinke a bogme poneka i narodna.

Ovom ekskurzijom, naša škola je pokazala da je možda na području našeg kantona (SBK), prva uradila ovakav korak, da djeca posjete vjerske i kulturne objekte s ciljem međuvjerskog razumijevanja i izgradnje međuvjerske tolerancije. Još jednom se zahvaljujem direktoru Osnovne škole „Gornji Vakuf" gosp. Dževadu Isakoviću koji je od samog početka podržao ovaj projekat te zahvala mom kolegi pedagogu Emiru Sinanu, koji mi je uveliko pomagao vođenje ove ekskurzije, a posebna zahvala onima koji su pomogli da se osiguraju novčana sredstva za ovu ekskurziju, gdje je za 40. učenika plačen i osiguran prevoz, sendvić i sok. Velika im hvala što su imali razumijevanja za ovakav vid promovisanja vjerske tolerancije.

Ako Bog da uskoro Vam se javljamo iz drugog grada sa novim utiscima.

Čitano 3025 puta
All for Joomla All for Webmasters