Učenici tri osnovne škole iz Gornjeg Vakufa posjetili Goražde

26 April 2016

Dana 23.04.2016. učenici tri osnovne škole sa podrucja općine Gornji Vakuf  (OŠ "Gornji Vakuf", OŠ "Pajić Polje" i OŠ " Voljevac"), u pratnji svojih vjeroučitelja, posjetili su Bosansko-podrinjski kanton Goražde. Na ovu ekskurzju su krenuli najuspješniji učenici sa općinskog i kantonalnog takmičenja iz islamske vjeronauke, te najuspješniji polaznici mekteba iz džemata Duratbegović Dolac, sa imamom Izet-ef. Zorlakom.

 

Tokom putovanja učenici su posjetili Jablanicu, Konjic, te najstariju džamiju u BiH, koja se nalazi u Ustikolini. U Goraždu, gdje smo stigli prije podne-namaza,  dočekala nas je g-đa. Aida Obuća-Džaferović, predsjedavajuća Skupstine BPK, zajedno sa svojim bliskim saradnicima. Ovom prilikom se zahvaljujemo domaćinima, koji su nas veoma srdačno dočekali i ugostili. Poslije podne namaza u Kajseriji, krenuli smo u šetnju pored rijeke Drine, gdje nas je čekao ručak u restoranu "Drinska bašta". Nakon ručka uputili smo se prema trgu i spomeniku ubijenoj djeci grada Goražda, gdje smo zajednicki proučili Fatihu.

 


Posjetili smo izletište "Rorovi", nakon cega smo se oprostili sa mještanima ovog predivnog grada u istočnoj Bosni. Put je nastavljen prema Sarajevu, preko Ustiprače i Rogatice. Stigli smo poslije ikindije u Sarajevo. Učenici su obisli uže jezgro Bašćarije, a onda smo nastavili put prema Travniku. S obzirom da je padala noć, nismo imali vremena za šetnju vezirskim gradom.

 

Djeca su stigla kuci sa dosta (pozitivnih) utisaka sa ovog putovanja. Najtoplije se zahvaljujemo našim donatorima za realizaciju ovog putovanja: hadži Tihak Vejsilu, hadži Nazifu Dadiću, Hanifi Begović, prof. Halimi Teskeredžić-Crnici, zastupnici u Skupstini SBK. Prof. Teskeredžić-Crnica je bila sponzor putovanja. Na njenu preporuku, g-đa. Obuća-Džaferović nas je dočekala u Goraždu.

 

Bez pomoći dobrih ljudi ne bismo mogli realizirati ovu ekskurziju. Molimo Allaha, dž.š., da podari ovim ljudima još vise bereketa, da im podari zdravlje,sreću i ugodan život. Zahvaljujemo se profesorima Dželmo Adnanu i Bušatlić Armini, na sudjelovanju u realizaciji. Također, zahvaljujemo se i Izet-ef. Zorlaku, koji je mnogo pomogao, s obzirom da je rodjen u Goraždu.  

 

Na kraju zahvaljujemo se Allahu koji nam je podario lijepo vrijeme. Djeca su se lijepo družila, stekla nova prijateljstva, a stara učvrstila. Nadamo se da ovo neće biti jedina posjeta Goraždu.

Hadžira Zorlak, prof. islamske vjeronauke u O.Š. "Gornji Vakuf "

Čitano 3002 puta
All for Joomla All for Webmasters