U Travniku održano predramazansko savjetovanje: “Ramazanske vrijednosti – Putokaz mladima”

17 Mart 2021

U srijedu, 17. marta 2021. godine, u prostorijama islamskog centra na Kalibunaru u Travniku održano je predramazansko savjetovanje pod motom ”Ramazanske vrijednosti – putokaz mladima”, koje je organizovala Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH u saradnji sa Muftijstvom travničkim. 

Savjetovanju su prisustvovali direkor Elči Ibrahim-pašine medrese, glavni imami medžlisa na području Muftijstva travničkog te koordinatori i koordinatorice Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu i Društvenu brigu pri medžlisima.

 

Nakon ovodnih riječi moderatora mr. Muhamed-ef. Pezića, rukovodioca za vjersko poslove i obrazovanje pri Muftijstuvu prisutnima se obratio muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. Nakon toga svoja izlaganja su imali muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević na temu "Podizanje svijesti o važnosti izvršavanja propisanih dužnosti",  zatim Mensur-ef. Pašalić, šef Odjela za džemat i imamet pri Upravi za vjerske poslove na temu "Organizacija vjerskih aktivnosti na području Islamske zajednice u uslovima pandemije",  Vehid ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat, na temu "Iskustvu prikupljanja zekata u vremenu vanrednih okolnosti", te Zehrudin-ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce koji je govorio o iskustvima organizovanja ramazanskih aktivnosti na području Muftijstva travničkog u uslovima pandemije korona virusa te prijedlozima i smjernicama za organizovanje aktivnosti u nastupajućem ramazanu.

 

Prijedlog zaključaka i završnu riječ na ovom savjetovanju uputio je direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović koji je prisutnima premio selame reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, te istakao da će se i ovogodišnji ramazan odvijati u vanrednim okolnostima, međutim, prošlogodišnje iskustvo ramazana u sličnoj situaciji pomoći će u organizacionom smislu.

 

U drugom dijelu savjetovanja promovisana je Zbirka hutbi koju je priredila Uprava za vjerske pooslove, a koja sadrži  54 hutbe od 54 različita autora. Kao promotori svoja izlaganja su imali direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović, muftija dr. Ahmed-ef. Adilović i Meho-ef. Šljivo šef Odjela za vaz i iršad.

Čitano 424 puta