U Travniku održan seminar za vjeroučitelje na temu "Prevencija ovisnosti“

12 Januar 2018

U četvrtak 11. januara 2018. godine u prostorijama Islamskog centra „Kalibunar“ u Travniku, Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH u saradnji sa Travničkim muftijstvom organizovao je stručni seminar za vjeroučitelje pod nazivom „Program prevencije ovisnosti.“ 

U  prvom dijelu seminara prisutnima se uz riječi dobrodošlice obratio Hamed-ef. Efendić, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH. U svom uvodnom izlaganju skrenuo je pažnju na posljedice koje donosi upotreba svih vrsta ovisnosti. Također, prigodnim riječima prisutnima se obratio i dr. Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički, koji je u svome obraćanju naglasio važnost govora o prevenciji raznih vrsta ovisnosti s kojima se danas susreću mladi u našem društvu i bitnost uloge vjeroučitelja u tome procesu.

 

U drugom dijelu seminara vjeroučiteljima su se obratili stručnjaci iz različitih oblasti. Ovom prilikom izlaganja su imali sljedeći predavači: mr. Emina Bešlija, stručna saradnica u Uredu za društvenu brigu koja je govorila o značaju projekta ”Program prevencije ovisnosti“ za širu društvenu zajednicu; prof. dr. Nusreta Kepeš profesorica na islamskim pedagoškim fakultetima u Bihaću i Zenici koja je izlagala na temu: “Osnovni modeli rada sa učenicima u cilju preventivnog djelovanja ovisnosti“ i prof. dr. hfz. Aid Smajić, profesor na Fakultetu Islamskih nauka koji je imao izlaganje na temu „Religioznost kao faktor prevencije ovisnosti: socijalno – psihološka perspektiva".

 


Na kraju seminara učesnicima je podijeljen promotivni materijal i anketni upitnik koji su trebali popuniti kako bi se došlo do saznanja o kvalitetu i oprvadanosti seminara. Moderator seminara bila je Amela Brdar, muallima iz Sarajeva.

Čitano 914 puta
All for Joomla All for Webmasters