Predstavnici udruženja "Slatki svijet" iz Bugojna posjetili Muftijstvo travničko

09 Februar 2018

U četvrtak 08. februara 2018. predstavnici udruženja djece i mladih oboljelih od dijabetesa "Slatki svijet" iz Bugojna posjetili su Muftijstvo travničko i tom prilikom razgovarali sa muftijom dr. Ahmed-ef. Adilovićem.

Ovom prilikom predstavnici udruženja su se zahvalili Muftiji na dosadašnjoj podršci i upoznali ga sa svojim aktivnostima kao i problemima s kojima se susreću oboljeli od dijabetesa. Novoizabrani predsjednik udruženja Nedim Hadžiibrahimović iznio je više detalja o aparatu za mjerenje šećera u krvi pod nazivom FreeStyle Libre. Riječ je o bezbolnom mjeraču šećera u krvi koji radi na principu senzora, detektirajući i signalizirajući previsoke ili preniske vrijednosti šećera u krvi. Njime se izbjegava bockanje iglom, ali i omogućava kontinuirana kontrola razine šećera u krvi, i tokom noćnih sati. Cilj udruženja jeste da svim svojim članovima obezbijede taj aparat i u tu svrhu su odlučili da se obrate za pomoć različitim vladinim i nevladinim institucijama i organizacijama pa tako i Muftijstvu. 

 

Muftija je iskazao svoje razumijevanje spram kategorije ljudi oboljelih od dijabetesa, prije sevga djece i podržao organizovan način ostvarivanja prava koju ova polucaija ostvaruje u zemljama evropske unije, te obećao da će Muftijstvo shodno svojim mogućnostima pomoći u radu udruženja "Slatki svijet".

Čitano 371 puta
All for Joomla All for Webmasters