U nedjelju finalno takmičenje u učenju sura napamet "Hind 2022"

11 Februar 2022

Finalno takmičenje u učenju sura napamet "Hind", koje organizuje Škola Kur'ana Muftijstva travničkog - Ebu Bekr Es-Siddik, održat će se u nedjelju 13.02.2022. u Čaršijskoj džamiji u Novom Travniku, prema ustaljenim kategorijama, pravilima i protokolu. Ovogodišnje, deveto takmičenje donosi i nekoliko izmjena.

 

- Takmičenje je trebalo biti završeno u januaru ali je zbog posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom odgođeno za dvije sedmice pa će se održati u nedjelju, sa početkom u 11 sati, a proglašenje pobjednika i dodjela nagrada je planirano nakon inkindija-namaza - rekao je za Preporod.info rukovodilac Škole Kur'ana hafiz Fahrudin Haseljić.

U komisiji finalnog takmičenja su hafiz Abdulaziz Drkić, asistent na katedri Kiraeta na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, kurra hafiz Alija-ef. Rahman, imam džamije Kralj Fahd u Sarajevu i hafiz Ahmed-ef. Bukvić, imam Hamzibegove džamije u Tešnju.

- U finalu imamo 33 takmičara u 6 kategorija. Posebnost takmičenja je u tome što se nagrade dijele svim učesnicima kao i njihovim muallimima - ističe Haseljić.

U kategoriji sure El-Mulk ove godine se ne mogu takmičiti učenici petih razreda. Učestvovati u takmičenju mogu sva djeca sa područja Muftijstva travničkog. Takmičenje „Hind“ i ove godine održat će se u šest kategorija:

  • Sure El-Fatiha, El-Ihlas, El-Felek, En-Nas i Ajetul Kursijj - predškolski uzrast i učenici prvog razreda osnovne škole;
  • Sura El-Mulk – učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole;
  • Sura Ja-sin - učenici od četvrtog do šestog razreda osnovne škole;
  • Sura El-Kehf - učenici od šestog do devetog razreda osnovne škole;
  • Džuz Amme - učenici od šestog do devetog razreda osnovne škole;
  • Sura El-Kehf - učenici srednjih škola;

Organizator napominje da takmičari koji su na prethodnim takmičenjima Hind u nekoj kategoriji osvojili jedno od prva tri mjesta nemaju pravo takmičiti se u istoj kategoriji i da svaki muallim u jednoj kategoriji može kandidovati maksimalno dva svoja učenika.

Dosadašnje kvalifikacije i polufinale zamijenjene su obilascima svih muallima i njihovih učenika tokom cijele školske godine i preslušavanjem polaznika koji su naučili nove sure ili džuzeve. Svi uspješni polaznici i njihovi muallimi bit će novčano nagrađeni i predstavljeni u okviru završnih svečanosti Škole Kur'ana na kraju školske godine, a finalisti Takmičenja „Hind“ povrh toga biti posebno nagrađeni.

Čitano 1284 puta