Muftijstvo travničko drugo na XXI Finalnom takmičenju polaznika mektebske nastave

08 Maj 2018

Dvadeset i prvo finalno mektebsko takmičenje na nivou Rijaseta održano je 06. maja 2018. godine, u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta - Odjel za mektebsku nastavu i mlade u prostorijama Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

 

U skladu sa propozicijama takmičenja u četiri kategorije;Test općeg znanja mlađi uzrast, Test općeg znanja stariji uzrast, Kiraet mlađi uzrast i Kiraet stariji uzrast učešće su uzeli predstavnici osam muftijstava, s ukupno 32 takmičara.

 

U svečanom dijelu manifestacije nakon učenja odlomka iz Kur'ana, predstavljanja takmičara i upoznavanja sa programom takmičenja, te nekoliko ilahija i kasida koje je proučio hor Gazi Husrev-begove medrese, obratio se direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta mr. Nusret-ef. Abdibegović .

 

Takmičenje se odvijalo istovremeno u udvojenim prostorijama u kategorijama kiraet i test općeg znanja, a takmičare su pratile i ocjenjivale stručne komisije, Komisija za kiraet i Komisija za test općeg znanja. U završnom dijelu manifestacije nakon saopštavanja rezultata i proglašenja pobjednika, prisutnima se obratio Savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi R.Turske g-din Hasan Atli i uputio čestitke kako svim učesnicima takmičenja tako i pobjednicima.

 

Drugi dio programa održan je u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje je upriličen “Mevludski program polaznika mektebske nastave“, u okviru kojeg su dodijeljene diplome i uručene nagrade najboljim polaznicima mekteba i najuspješnijim muallimima/ma kroz takmičenje. Predstavnici Muftijstva travničkog ekipno su osvojili drugo mjesto, a u pojedinačnom plasmanu postigli su sljedeće rezultate:

2. mjesto Lepir Hava, muallim Ahmed-ef. Šehić, u kategoriji Test općeg znanja mlađi uzrast,

3. mjesto Lepir Merzuk, muallim Ahmed-ef. Šehić, u kategoriji Test općeg znanja stariji uzrast,

3. mjesto Glamočak Davud, muallim Hasan-ef. Glamočak u kategoriji Kiraet mlađi uzrast i

7. mjesto Latović Ferida, muallim Sedad-ef. Grabus u kategoriji Kiraet stariji uzrast.

 

U programu su učestvovali polaznici mekteba iz džemata Dub- Medžlis IZ Travnik i hor Mektebski bulbuli Medžlis IZ Sarajevo, a kao gosti su prisustvovali polaznici mekteba iz Bosanskog Broda.

 

Na kraju programa prisutnima se obratio i direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović, čestitao učenicima, roditeljima i muallimima, te najavio određene inovacije u organizaciji mektebskog takmičenja. Završno ašere proučio je pobjednik u kategoriji kiraet stariji uzrast, a dovu prvi imam Gazi Husrev-begove džamije i direktor gazi Husrev-begove medrese hafiz mr. Mensur-ef. Malkić.

 

Takmičenje su organizacijski podržali Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, Gazi Husrev-begova medresa, Gazi Husrev-begov vakuf i Ured za vjerska pitanja ambasade R.Turske u Sarajevu koji je uzeo učešće u dodjeli nagrada za pobjednike. Naprijed pomenutim Uprava za vjerske poslove Rijaseta izražava zahvalnost na doprinosu organizaciji takmičenja.

 

Čitano 302 puta
All for Joomla All for Webmasters