Muftija travnički izaslanik Reisu-l-uleme na hafiskoj dovi Hrustanu Šišiću

05 Februar 2018

U subotu, 03. februara 2018. godine u Elči Ibrahim-pašinoj medresi je upriličena hafiska dova za svršenika Medrese Hrustana Šišića, koji je položio hifz pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice 29. januara 2018. godine i stekao zvanje hafiz Kur'ana. Od reaktiviranja rada Elči Ibrahim-pašine medrese 1994. godine pa do danas ovo je 45. hafiz kojeg je iznjedrila Medresa i 386. hafiz naše lijepe Bosne i Hercegovine.

 

Nakon uvodne konferanse, prisutnima se obratio i poselamio u svojstvu domaćina, direktor Medrese mr. Dževdet Šošić. U svome govoru direktor je istakao važnost ovih hafiskih dova jer je to milost i za Medresu, i za grad i za sve nas. Direktor je naglasio da su ovakve prilike pokazatelj da se emanet Elči Ibrahim-paše ispunjava iz dana u dan kroz ove ali i kroz mnoge druge lijepe prilike.

 

„Ovo je velika svečanost za našu Medresu, za grad Travnik u kojem je rođen naš Hrustan i veliki mubarek za Islamsku zajednicu. Naši hafizi su naše svjetiljke koje će uvijek sijati posebno. Veliku zahvalnost želim iskazati našem muhaffizu hfz. dr. Fadilu Bektašu koji neumorno radi na podučavanju drugih Kur'anu i ovo je njegov trideset i šesti hafiz kojeg je izveo“ istakao je direktor Šošić.

 

Hafisku dovu su uljepšali hafizi iz hafiske halke koji su proučili po jedan kraći odlomak iz Kur'ana Časnog. Prije učenja kratkih sura svi prisutni upoznati su sa novim hafizom kroz kratku biografiju: Hrustan Šišić, sin Hanasa i Zehnire, rođen 27. januara 1992. u Travniku. Poslije završene Osnovne škole u Mehurićima upisuje Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku 2006. godine. Nakon Medrese upisuje Internacionalni Univerzitet u Sarajevu (IUS), smjer Međunarodnih i javnih odnosa, gdje završava prvi i drugi ciklus studija. Na istom fakultetu biva izabran na poziciju Višeg asistenta 2015. godine. Trenutno boravi u Turskoj na doktorskom studiju na Ankara Yildirim Beyazit Univerzitetu.

 

Hafisku dovu je proučio muhaffiz hfz. dr. Fadil Bektaš kojem je ovo 36. hafiz kojeg je izveo, a diplomu je uručio izaslanik Reisu-l- uleme, muftija dr. Ahmed ef. Adilović. Muftija Adilović je istakao da svi trebaju biti radosni zbog uspjeha i truda mladih osoba, i da svi od ovog hafiza mogu da očekuju najbolje.

 

Čestitamo novom hafizu na postignutom rezultatu i molimo Uzvišenog Allaha da ga učvrsti na putu Kur'ana i podari svaki uspjeh u životu, kao i sve one koji su prisustvovali i uljepšali današnji dan.

 

Za više fotografija pogledati na: https://www.facebook.com/medresa.edu.ba/

(www.medresa.edu.ba)

 

Čitano 483 puta
All for Joomla All for Webmasters