Muftija travnički izaslanik Reisu-l-uleme na 27. godišnjici obilježavanja stradanja Bošnjaka u Kozarcu

25 Maj 2019

U petak 24 maja Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović prisustvovao je, kao izaslanik Reisu-l-uleme, 27. godišnjici obilježavanja stradanja Bošnjaka u Kozarcu. Tom prilikom muftija Adilović je predvodio i džuma-namaz i održao hutbu. GodišnjicI su prisustvovali i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, glavni imam MIZ Kozarac te brojni imami.

 

U znak sjećanja na 24. maj 1992. godine, datum kada je počela golgota Kozarčana, više stotina mještana ovog kraja danas se nakon džuma-namaza u tužnom mimohodu od Mutničke džamije pridružila komemorativnoj manifestaciji na šehidskom mezarju u obližnjim Kamičanima. 

Na spomen-obilježju u Kozarcu, gdje o težini stravičnog zločina svjedoči više od 1.240 imena nevino ubijenih, položeno je cvijeće i proučena Fatiha.

Cvijeće su na spomen-obilježje položile i članice žena Udruženja "Kamičani 2015". Kažu da je ovaj datum za njih vrlo bolan.

- Tradicionalno obilježavamo ovaj dan. Većina žena su majke šehida, sestre, supruge. Ovo je za nas veoma bolno i nastojimo da na bilo koji način to obilježimo, pa makar i polaganjem cijeća - kazala je Aldijana Đonlagić-Jauzović, predsjednica ovog udruženja.

Hafiz Amir ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac, rekao je da je cilj ovog skupa "da se još jednom potvrdi istina koja se ovom narodu desila."

- I da se njeguje sjećanje na nju, ali isto tako da se buduće generacije poduče prošlosti te da budu odgovorniji i svjesniji da se slično ne bi nikada, nikom i nigdje desilo - poručio je ef. Mahić.

 

(www.avaz.ba)

Čitano 568 puta
All for Joomla All for Webmasters