U Jajcu održana promocija knjige pjesama za djecu "Na kraju duge", autora Taika Ganića

23 Juni 2022

U okviru manifestacije "512. Dani Ajvatovice" večeras je u Domu kulture u Jajcu održana promocija knjige pjesama za djecu "Na kraju duge", autora Taika Ganića.

 

Promotori su hz autora bili dr. Melida Travančić i dr. Dženan Kos.

Dr. Travančić ovom prilikom problematizirala je pitanje objavljivanja knjiga za djecu u Bosni i Hercegovini, kazavši kako je i večerašnja promocija svojevrsni kulturni događaj. 

- Sve se rjeđe objavljuju knjige za najmlađe, a zašto je to tako, treba najprije uraditi opsežno istraživanje ali i više pažnje posvetiti ovom pitanju. Možda je najteže pisati za djecu, ali dječija književnost ima svoje posebnosti, njome se oblikuje potpuno drugačiji prostor u kojem se rađaju junaci koje nosimo sa sobom cijeloga života i koji nas neprestano podsjećaju na djetinjstvo - kazala je Travančić, dodavši kako se čovjekova ličnost formira u ranom dobu na osnovu onoga što se čita, ili o čemu drugi pričaju kroz pjesme ili priče. 

Autor Ganić čitatelje uvodi u drugačiji svijet, ocijenila je dr. Travančić, koji je udaljen od svakodnevnice koja je mučna i teška a otvara vrata nekog novog svijeta u kojem je sve moguće.

- On nas uvodi u prostranstva beskrajne mašte, svijet imaginacije. Tu su pjesme radosti, pjesme junaka a uspostavlja vezu sa drugim djelima, potom govori o značajnim knjižvenim likovima, svijetu prirode, fudbala i muzike i sve to je objedinjeno u ovoj knjizi kroz pet ciklusa, odnosno 45 pjesama - objasnila je večeras.

Poruka knjige je nenametljiva, jednostavna i precizna jer iznova širi ljubav i dobrotu, dodala je dr. Travančić.

- Za djecu je stoga najvažnije učiti, te tako osvajati i upoznavati svijet. Autorova inspiracija je snažna, vizije intenzivne a način na koji govori o svijetu kojeg iznova oblikuje autentičan - naglasila je Travančić.

Prema njenim riječima, knjiga "Na kraju duge" pokazuje spisateljske vrline autora, a to su najprije inovativnost, maštovitost i jednostavnost kazanog.

- Tu mislim na to da je jezik blizak i prilagođen djeci a prisutna je i stilska pročišćenost teksta. Kada ove pjesme pročitamo, shvatamo daJajcu održana promocija knjige pjesama za djecu „Na kraju duge“ autora Taika Ganića je cijela knjiga jedna velika pjesma a njena namjera je da se izvodi i uz pratnju muzičkih instrumenata - zaključila je Travančić.

(Kerim Sefer/Preporod.info)

Čitano 281 puta