U Jajcu održana javna tribina "Kur'an Časni, odnos teksta i konteksta"

22 Juni 2022

- Tekst, odnosno Kur'an u modernom muslimanskom svijetu je izveden iz konteksta, te je zatočen u prošlosti i nema pravu interpretaciju, te je stoga muslimanskom svijetu potrebna reinterpretacija i revitalizacija kur'anskog teksta - izjavio je akademik Esad Duraković na javnoj tribini pod nazivom "Kur'an Časni, odnos teksta i konteksta", koja je održana u prostorijama Općine Jajce u okviru manifestacije "512. dani Ajvatovice".

 

Moderator tribine bio je Zehrudin-ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jajce, koji je na samom početku istakao nemjerljiv doprinos profesora Durakovića nauci. 

Nakon uvodnih riječi, prisutnima se obratio i akademik Duraković koji je kazao da je posebno zadovoljan što o ovoj temi može govoriti pred publikom u Jajcu.

- Kur'an uvijek ima isti tekst, ali mu se kontekst mijenja u skladu sa vremenima koja se mijenjaju i kontekstualnost je upravo jedno od osnovnih svojstava Kur'ana. Postupno i procesualno dvadesettrogodišnje objavljivanje Kur'ana doprinosi komunikabilnosti i kontekstualizaciji teksta Kur'ana, a najočitiji primjer ove teze je postupno zabranjivanje alkohola muslimanima - naglasio je u uvodu akademik Duraković.

Između ostalog, on je ocijenio da je muslimanski svijet danas u nezavidnom položaju, a da je vrlo predan tradiciji koju treba poštovati, što, prema riječima akademika Durakovića, podrazumijeva i "Dane Ajvatovice".

- U prevelikom poštovanju tradicije mogu se desiti povijesne greške, pa da ljudi, odnosno čitave zajednice postanu zarobljenici te tradicije i da to osujećuje njihov progres - istakao je akademik Duraković.

Također, postavio je i pitanje kako je moguće da muslimanski svijet ima isti tekst Kur'ana u 7. ili 21. stoljeću, a da postoje potpuno različiti konteksti, odnosno stvarnosti.

 - Prema mom mišljenju, tekst odnosno Kur'an u modernom muslimanskom svijetu je izveden iz konteksta, te je zatočen u prošlosti i nema pravu interpretaciju. Stoga je muslimanskom svijetu potrebna reinterpretacija i revitalizacija kur'anskog teksta - objasnio je profesor.

Glavni imam MIZ Jajce, Zehrudin-ef. Hadžić i akademski slikar Samir Hažbić u znak zahvalnosti su akademiku Durakoviću uručili poklon - sliku vodopada i grada, a akademik je uz najiskreniju zahvalnost na gostoprimstvu domaćinima u amanet i na čitanje ostavio nekoliko svojih značajnih naslova.

Na večerašnjoj tribini je najavljeno kako će sutra u Donjem Vakufu biti upriličeno predstavljanje projekta "Pod nebom vedre vjere - islam i Evropa u iskustvu Bosne", a izlagači će biti Ismet Veladžić, menadžer ovog projekta, Ekrem Tucaković, voditelj Redakcijskog savjeta i Amra Madžarević, član Kustoskog tima.

Pored ovog događaja, planirana je i promocija izdanja MIZ Jajce, a promotori će biti dr. Nermin Šušić i Zehrudin Hadžić.

Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija "Dani Ajvatovice" održava se pod sloganom "Tradicija, identitet, domovina", što će biti stalni slogan ove manifestacije koja će biti okončana 28. juna. 

(Kerim Sefer/Preporod.info)

Čitano 209 puta