U Gornjem Vakufu održan koncert ilahija, kasida i sevdalinki

22 Juni 2019

U sklopu obilježavanja 509. Dana Ajvatovice u Centru za obrazovanje i kulturu u Gornjem Vakufu upriličen je vjersko-kulturni program za žene „Koncert ilahija, kasida i sevdalinki“.

Učesnice programa bile su: Selma Droce, Lejla Čaušević i Larisa Droce iz Sarajeva koje su profesorice u muzičkim školama u Sarajevu. Na koncertu su se okupile žene sa područja cijeloga muftijstva travničkog kao i veliki broj žena vjerskog, društvenog i kulturnog života.

-Odabrali smo ove godine Medžlis islamske zajednice Gornji Vakuf zbog toga što ovaj Medžlis ima veliki broj aktivnosti kada je u pitanju rad odjela za brak i porodicu. Ajvatovica je svake godine imala poseban program za žene samo što se obilježavalo na Srtu u staroj džamiji Hasan Kafija Pruščaka, a unazad nekoliko godina pored te manifestacije mi smo proširili te aktivnosti za žene. Ovaj koncert je prilika i način da pokažemo da se kroz Ajvatovicu njeguje i čuva naša bosanska tradicija- kazala je za Bug.ba prof. Lejla Bešo-Haskić, koordinatorica Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftijstva travničkog.

(www.bug.ba)

Čitano 389 puta
All for Joomla All for Webmasters