Javna tribina u Travniku: Bošnjacima je potreban nacionalni program

27 Juni 2022

Javna tribina „Historijska pravna retrospektiva i aktuelne pravne pozicije u Bosni i Hercegovini“ održana je večeras u Velikoj Sali Općine Travnik, u okviru manifestacije “512. dani Ajvatovice”.

 

Izlagači su bili dr. Ajdin Huseinspahić i dr. Sedad Dedić. 

Postavljajući pitanje zašto su Bošnjaci posebni i specifični još od 950. godine i vremena spomena Bosne od strane Konstantina Porfirgeneta, Huseinspahić se pozvao na rad Ibrahima Pašića.

- On je kazao kako su Bošnjaci posebni jer pored ilirskog, gotskog, slavenskog, humskog elementa u sebi imaju i 4% tračkog elementa koji se ne nalazi ni kod jednog drugog naroda u našem susjedstvu. To su ti dobri Bošnjani, ali ne i Srbi i Hrvati oko nas - kazao je Huseinspahić.

Naveo je i kako smo posebni i prema tome što svojom teritorijom Bosna postoji od prvog spomena do danas.

- Država je, istina, nekada djelovala na užem ili širem prostoru, državnost se prenosila na imperije u kojima joj je bio određen segment. Ali, ime Bosna je ostalo do danas, stoga postoje nastojanja da se briše prefiks bosanski. To bosansko je ostalo nama u emanet - naveo je dr. Huseinspahić.

viber_slika_2022-06-27_20-15-02-575.jpg - Javna tribina u Travniku: Bošnjacima je potreban nacionalni program

Podsjetio je i na period Srednjovjekovne bosanske države, u kojoj je njen vladar nosio titulu bana, pa i kralja, dok titula bana nije postojala u današnjim susjednim državama.

- Kada se prouči historija, zaključuje se da naši susjedi imaju frustraciju koju su prenijeli na Bosnu. Ona je imala svoj sabor, a crkva nije bila njen dio u Srednjovjekovnoj Bosni - kazao je Huseinspahić. 

On se osvrnuo i na položaj Bošnjaka u vrijeme Osmanskog carstva, Austro-Ugarske, ali i jugoslovenskog perioda u dva uređenja.

U svom je obraćanju naglasio i kako Bošnjaci trebaju svoj nacionalni program kojeg do danas nema, istaknuvši da postoje četiri stuba koje valja dalje graditi.

- Prvi je akademsko-kulturni koji treba osmišljavati i definisati program opstanka, spasa. To su akademski građani koji poznaju historijske tokove. Nedostatak ovog kruga je želja za pozicijama jer se pripadnici ovog stuba troše u političkim procesima a oni bi umjesto toga trebali kreirati program - objasnio je Huseinspahić.

Drugi stub je vjersko-moralni kojeg danas predstavlja Islamska zajednica.

Ona je institucija i ona je tu da produhovljuje i podiže moral kod naroda koji treba da prihvata taj program - naglasio je Huseinspahić.

Treći stub je privredno-ekonomski kojem je potreban novac. 

- Privrednik ne treba da se troši na ideje nego na svoj posao. Njemu je tu potreban osjećaj i na osnovu toga će imati temelj za opstanak - kazao je on.

Četvrti stub koji je spomenuo jeste političko-stranački.

- Tu su lavovi na sceni, oni su ti koji će podnijeti sve udare. Zašto padamo u tom kontekstu jeste upravo stoga što se prvi stub miješa u četvrti i to ne bi trebalo biti tako. Sve ovo treba umrežiti te ćemo tako imati nacionalni program - zaključio je dr. Huseinspahić. 

Dr. Sedad Dedić, profesor ustavnog prava, svoje izlaganje je započeo objašnjenjem aktuelne pravne situacije Bosne i Hercegovine.

Islamska zajednica danas slobodno organizira javnu tribinu u sali općine na temu koja se tiče naše države i našeg naroda. Tu pijemo domaću vodu i imamo domaće spoznore iz Bosne i Hercegovine. To najslikovitije govori o pravnoj poziciji u kojoj se kao građani nalazimo - kazao je dr. Dedić. 

Dodao je kako je to situacija drugačija od one u kojoj Bošnjaci nisu imali mogućnost misliti o sebi, odlučivati o svojoj budućnosti u kojoj niko neće diktirati pravila.

- Da se to dogodilo u periodu o kojem je pričao prof. Huseinspahić, ljudi bi tada bili uhapšeni i procesuirani. Sloboda je nešto bez čega se ne može živjeti, a da bismo odgovorili na aktuelnu pravnu situaciju, temelj je Ustav - kazao je dr. Dedić, dodavši kako donošenjem Općeg okvirnog sporazuma za mir, Aneksom 4 Bosna i Hercegovina nastavlja svoj pravni kontinuitet te je to pravna činjenica.

Opći okvirni sporazum za mir nije rezultat pravnih iskustava, naglasio je on, već je to rezultat zaustavljanja agresije na našu domovinu, genocida, ubijanja nedužnih i daljeg uništavanja države.

- Kao rezultat toga imamo mnoštvo bolnih kompromisa u okviru pravnog sistema na koji su svi tada pristali. Dok su oni na snazi moraju se poštovati, sviđalo se to nekome ili ne - potcrtao je Dedić. 

Dr. Dedić je potom ukazao na niz neispravnih terminoloških tvrdnji koje se iznose u javnom prostoru a koje predstavljaju opasnost po ispravno razumijevanje političko-pravne situacije naše zemlje. 

- Pravna država mora pobijediti zbog opstanka moderne civilizacije jer bi u protivnom to značilo da se raspada sistem u cijelom svijetu. Iz toga vidimo da je pravna situacija danas u interesu naših građana, stoga danas pojedini političari koriste blokade i slične mehanizme - ocijenio je. 

Poručio je i da je svrha prava da služi čovjeku a ne da blokira sistem i tako dalje pravi problem. 

Po završetku izlaganja dr. Dedića data je prilika prisutnim građanima da govornicima postave pitanja. Diskusijom sa govornicima večeri završena je javna tribina. 

(Kerim Sefer/Preporod.info)

 
Čitano 447 puta