Mevludski program i predavanje u Malezija džamiji u Turbetu

23 Maj 2017

U okviru programskih sadržaja "507. Dana Ajvatovice" u džamiji Malezija, džemat Turbe, upriličen je tradicionalni mevludski program koji se u ovom džematu organizira kao znak sjećanja na svečano otvorenje ove džamije.

 

Mevludski program uz bogat repertoar izveli su članovi hora imama MIZ Travnik. Gost predavač bio je hfz. dr. Mevludin-ef Dizdarević, imam Ensar džamije u Zenici. Mevludskom programu prisustvovali su i predsjednik Izvršnog odbora MIZ Travnik dr. Nermin Šušić, sekretar Muftijstva travničkog Rešad Lendo, mr. Muharem-ef Omerdic, te nekoliko imama sa područja MIZ Travnik.

 

Uvodne riječi dobrodošlice uputio je Edin-ef Memić svim prisutnim te prenio selame Muftije travničkog dr. Ahmed-ef Adilovića i gl. imama MIZ Travnik  mr. Salih-ef. Indžića koji iz opravdanih razloga nisu mogli prisustvovati svečanosti.

 

U svome obraćanju hfz. Dizdarević se osvrnuo na nekoliko važnih tema: ramazan, potreba međusobnog praštanja i iskrenog ispovijedanja vjere. Mevludski program završen je učenjem odlomaka iz Kur'ana i dovom koju je proučio sekretar muftijstva Rešad Lendo. Nakon mevluda u mektebskim prostorijama nastavljeno je druženje dzematlija i učesnika programa. Tehničku podršku u održavanju mevluda pružili su članovi dzematskog odbora džemata Turbe.

 

 

E.M.

Čitano 3958 puta