U Pruscu svečanim programom otvoreni "509. Dani Ajvatovice"

14 Juni 2019

U petak 14. juna 2019. godine na Svečanim programom na Musalli u Pruscu otovreni su "509. Dani Ajvatzovice. Ajvatovica je manifestacija koja traje više od pet vijekova i jedno od prepoznatljivih obilježja bošnjačke tradicije i postojanja na ovim prostorima. 

To je, između ostalog, kazao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u svom obraćanju na svečanosti otvaranja 509. „Dana Ajvatovice”, koja je upriličena večeras u Pruscu kod Donjeg Vakufa.

– Ajvatovica, sa svojim dovištem, jedan je od temelja očuvanja našeg sjećanja, i potvrda trajanja naših vrijednosti. Zato vjerujem da će ovo dovište i ove godine biti središte okupljanja i predstavljanja eminentnih ličnosti i institucija bošnjačke, ali i bosanskohercegovačke duhovnosti i kulture – naglasio je.

Dodao je kako je preplitanje vjerskih, umjetničkih, naučnih i sportskih sadržaja „pravi način da još bolje upoznamo vlastitu tradiciju i tako učvrstimo našu zajednicu u borbi za očuvanje vjere, identiteta i suživota sa drugima u Bosni i Hercegovini“.

– Ajvaz-dedine dove su se ispunile, i ono što se činilo nemogućim, postalo je moguće. I mi danas imamo snove i vjerujemo da se oni, uz Božiju pomoć, mogu ostvariti, ma kako se teškom činila naša stvarnost, i ma kako se neke prepreke činile nepremostivim. A naš san je uvijek san o boljoj Bosni i Hercegovini, državi slobode i prosperiteta, pravde i pravičnosti, ravnopravnoj i priznatoj u zajednici demokratskih država Evrope i svijeta, komotnoj za sve ljude i narode koji u njoj žive – istaknuo je.

Zaključio je kako je „jedini putokaz za Bosnu i Hercegovinu život u jedinstvu različitosti, te da su na tom principu nastale sve moderno uređene države“.

– Mi ovdje vjekovima živimo zajedno i tako će biti i ubudućnosti. Naše različitosti su naše bogatstvo. Ajvatovica je dio tog bogatstva i trebamo je čuvati za buduće naraštaje – zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako je kazao travnički muftija dr. Ahmed Adilović, moto ovogodišnje Ajvatovice „Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu“ šalje snažne poruke sadašnjim i budućim generacijama ljudi u Bosni i Hercegovini.

– Trebamo biti ponosni i živjeti našu vjeru, nastaviti njegovati sve ono što je dobro, pozitivno i lijepo iz naše tradicije, biti ponosni na našu domovinu, i ljubomorno je čuvati – istaknuo je.

Po njegovim riječima, u okviru programa ovogodišnje „Ajvatovice“ bit će realizirano oko sedamdeset kulturnih, vjerskih, sportskih i humanitarnih sadržaja u devet srednjobosanskih općina, na prostoru Muftijstva Travnik.

Premijer SBK-a Tahir Lendo kazao je da, podržavajući ovakve manifestacije, Vlada toga kantona „šalje poruku svim vjernicima da svako i svuda na prostorima BiH ima pravo i slobode zajamčene Ustavom ove države čiji kontinuitet potvrđuje i tradicija Ajvatovice“.

-Ovo je naša odrednica identiteta i duhovnog određenja, ali i prilika za pokazivanje i uspostavljanje kulturoloških i civilizacijskih veza i odnosa sa drugim i drugačijima. Dosljednost tradicije i izazov današnjeg vremena upućuju nas na izbor najboljeg puta ka dobrom i boljem, i jača naš osjećaj ponosa za sopstvene vrijednosti – naglasio je.

Program otvaranja „Ajvatovice“ nastupom su uveličali članovi hora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, Vokalno-instrumentalnog sastava „Forte“ iz Donjeg Vakufa i Udruženja sazlija „Sevdah“ iz Živinica.

 

Nakon programa Svečanog otvaranja u 20:00 sati u domu „Hasana Kjafije Pruščaka“ u Pruscu otvorena je izložba fotografija „Rekonstrukcija Šarene džamije u Travniku i ponovna izgradnja Aladža džamije u Foči” koja je realizovana u saradnji sa Vakufskom direkcijom. Izložbu je g-din Suad Dugalić koji je lično učestvovao u oba projekta.

 
Isti dan u 21:00 sahat na platou ispred Medžlisa IZ Bugojno  upriličena je Večer sevdaha na kojoj su članovi Udruženja sazlija ”Sevdah” iz Živinica, sazom i sevdalinkom na najbolji način predstavili su se bugojanskoj publici. U ime domaćina prisutne je poselami hafiz Mahir-ef. Ramić.
Čitano 509 puta
All for Joomla All for Webmasters